MIske MUCE MURENČKI POLŽKI MEDVEDKI GUMBKI SONČKI metuljivrtec moravce logoČEBELICE ŽABICE JEŽKI RAČKE pikapolone mravljice

  • top7
  • decembertop2015
  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

Metulji

 

Vzgojiteljica: Ana Gerčar     metulji
Pom. vzgojiteljice: Ivanka Osolnik Avbelj
Starost otrok:  5-6 let
Število otrok:   24

Z novim zagonom, v prelepi igralnici, skupaj zmoremo več in bolje. Z otroki se veselimo novega leta, ki prihaja, tudi vam želimo v tem letu vse dobro, z nami, skupaj.

 

Natisni E-naslov

Metulji - marec

V času prihajanja praznikov, smo tudi v skupini Metulji v tem mesecu praznovali kar veliko število rojstni dni otrok. V začetku meseca je bilo precej mrzlo, zato smo se posvetili zimskim poizkusom z vodo. Preizkušali smo, kako se naredi različne oblike ledu, kako se tali, kako se v povezavi z barvo z njim slika po papirju in še veliko zanimivega. Otrokom je vsaka nova izkušnja obogatila njihove zaklade svojega znanja o naravi in pojavih.

Nekaj otrok je zaključilo projekt Pravljičnega palčka, tako da je skoraj cela skupina v letošnjem letu bogatejša za nove bralne izkušnje.

Ker otroci izjemno radi ustvarjajo, smo se posvetili kar dvema natečajema; natečaju UHU in likovnemu ustvarjalnemu natečaju pod okriljem eko vrtca, katera izdelka smo že posredovali naprej. V slednji natečaj smo vključili tudi starše otrok, ki so vestno prinašali pokrovčke, saj smo jih uporabili pri ustvarjanju.

Vsakič, ko je le bila priložnost, smo se odpravili v naravo, le na kratek sprehod, na pohod, na utrjevanje varne hoje v prometu ali pa nabirat naravni material za igro. Narava je naša velika igralnica, v kateri se vsi dobro počutimo, zato je obisk v njej stalnica.

Kadar nam vreme ni bilo dano, smo v igralnici spoznali nove glasbeno – didaktične igre, gibalne in rajalne igre, drugič pa smo le gibalno ponazarjali kakšno pesem ali pa se v jutranjem krogu družili s sosedovo skupino otrok.

Konec meseca smo izvedli pomladno delavnico skupaj s starši, kjer so otroci in starši ustvarjali pomladne motive, ob tem pa smo poklepetali in se zares lepo imeli.

Skupaj res zmoremo veliko, zmoremo več!

Ana Gerčar.

Metulji - februar

Februarja se je zgodilo mnogo zanimivosti za našo skupino. Začelo se je s kratkim obujanjem spomina na pesnika Franceta Prešerna, ki sva ga kasneje povezali še s slovensko himno. Nadaljevali sva s pripravo praznovanja maškar; tekom dni smo spoznavali ljudske običaje na slovenskem, približali pa sva se tudi vsakemu posameznemu otroku, ki je na svojo željo povedal, kako pa on praznuje maškare. Za otroke je to poseben dogodek – maškare, ki ga povezujejo z rajanjem, plesom in zabavo, sami pa sva skušali temu dodati tudi malo globlji pomen – spoznavanje običajev ob tem praznovanju. Z otroki smo v ta namen tudi ustvarjali, prepevali in uganjevali nove pustne uganke.

Glede na zanimanje otrok naše skupine smo nadaljevali s temo olimpijskih iger v vrtcu. Začeli smo seveda v Sloveniji, s spoznavanjem slovenske zastave, grba, državne himne, predvsem pa z načinom, kako pristopiti s ponosom k tem pomembnim simbolom naše države. Otroci so se tako vživeli že pri državni himni, da pa bi jim bilo razumevanje lažje, sva jim podali preprosto razlago določenih besed – tako so besedilo hitro usvojili. Izdelali smo eno večjo zastavo za skupino, vsak otrok pa si je izdelal še svojo. Spoznavali smo športne discipline, omenili sva zgodovino olimpijskih iger, preko dejavnosti pa smo na globusu opazovali, kje so kontinenti, ki predstavljajo olimpijske kroge, spoznavali pa smo predvsem tudi športno vedenje do sebe in drugih. Na snegu in v telovadnici smo nekatere discipline tudi preizkusili in šlo nam je zelo dobro. Za uspešno udejstvovanje na igrah so tudi naši otroci prejeli medalje, s katerimi smo temo zaključili.

V tem mesecu pa smo sodelovali tudi s knjižnico Moravče s projektom KRIŽ KRAŽ, pri katerem smo za nagrado pridobili novo otroško knjigo, za katero smo res hvaležni. Dvakrat smo se udeležili ogleda predstave v Kulturnem domu; Mini cirkus in mjuzikla Sneguljčica, ki je bil zares odlično pripravljen. Preizkusili smo se tudi v veliko novih spretnostih pri gibanju z baloni, tako samostojno, kot v paru ali skupini. Praznovali smo rojstni dan in pridobili novo igrico lovljenje rib. Otroci so z zanimanjem spremljali izdelovanje igre ves proces. Mesec pa smo zaključili z ustvarjanjem modrih srčkov pri nagradni igri NIVEA, s katerimi smo na ta način pomagali otrokom pri izobraževanju.

Ana Gerčar.

Metulji - januar

JANUAR pri Metuljih

V skupini Metulji smo se januarja seznanjali s čustvi in občutenji ob njih. Preko dejavnosti, socialnih iger, animiranih pravljicah, pesmih in novih deklamacijah smo odkrivali že poznana občutenja in se seznanjali ter navajali, kako reagirati ob njih.

Ob pohodih, sprehodih in gibalnih dejavnostih smo se dobro razgibali in se ob tem dobro počutili. 

 

 

Metulji - december

Decembrska pričakovanja

So minila v praznični pripravi na vesele decembrske urice v naši skupini in družbi prijateljev, v kateri se počutimo odlično. Najprej nas je razveselila pošta, s katero smo za 1. mesto na nagradnem ustvarjalnem natečaju Hofer, z naslovom Moj šport, za nagrado dobili vsak svojo vstopnico za obisk Mini cityja v Ljubljani. Otroci so bili neizmerno veseli, mi dve s strokovno delavko Ivanko Osolnik Avbelj pa nanje ponosni, saj so z zavzetostjo, vztrajnostjo, natančnostjo in ustvarjalnostjo skupaj izdelali prelepega Ferda košarkarja.

Veliko otrok je v tem mesecu zaključilo projekt Pravljičnega palčka, pri katerem spodbujamo predbralno kulturo in povezavo staršev z dejavnostmi vrtca.

Veseli smo bili prazničnega koledarja, v katerem smo vsak dan našli novo presenečenje; dejavnost, ki nas je tisti dan spremljala.

Metulji - november

Novembrski dogodki v skupini METULJEV

Začetni novembrski dnevi so bili prijetna izkušnja z veliko sprehodi v naravo, v gozd, doživljanja ob tem. V tem mesecu je gozd postal naš prostor raziskovanja, pridobivanja novih informacij in spoznanj ter prostor za igro, v četrtek, 23. 11. letos pa je postal tudi »naš« prostor, kamor smo z gospodom Boštjanom Šnebergerjem, revirnim gozdarjem območja Moravč, posadili svoje prve vzgojene sadike dreves. G. gozdar nas je z zanimivimi informacijami o delu gozdarja, o izkušnjah v gozdu in ob njem vodil v gozd, kjer nam je razložil način pogozdovanja in je skupaj z otroki posadil naše prve samostojno vzgojene sadike dreves. Otroci so prvič doživeli izkušnjo pogozdovanja od semena oz. ploda do sadike, ki so jo vzgojili sami v vrtčevskem vrtu.

V mesecu novembru pa smo spoznavali človeško telo, ki nam je dalo še nove možnosti za raziskovanje v naprej.

eko sola

zdrava sola

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si
Splet: www.vrtec-moravce.si

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Preberite več o zakonu o piškotkih..

Sprejemam piškotke.