01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec)

             

PROMETNA VZGOJA V NAŠEM VRTCU

Prometna vzgoja pomeni načrtovano celovito vzgojo in izobraževanje za varno udeležbo v prometu.

S prometno vzgojo pričnemo že od rojstva otroka dalje ter nadaljujemo do konca življenja, ko izobražujemo različne udeležence v prometu. Prometna vzgoja otrok naj bi pokrivala vse vloge, v katerih se otrok v prometu znajde, sprva kot potnik, pešec, kolesar, kasneje pa morda tudi kot voznik motornega kolesa in avtomobila ter drugih motornih vozil.

Prometna vzgoja naj bi se izvajala na vseh ravneh vzgoje in izobraževanja, od vrtcev, osnovnih šol ter srednjih šol ter nato v okviru šol voženj. Starši se z njo srečajo že pred rojstvom otroka, v okviru Šol za starše. Pri formalnem izobraževanju je delno vključena v kurikulume, z dodatnimi preventivnimi aktivnostmi in programi pa lahko osnovne cilje nadgradimo. Prometna vzgoja je zasnovana kot medpredmetno področje, kjer so v ospredju kompetence otrok za varnejše sodelovanje v prometu v različnih vlogah (pešci, kolesarji, potniki ter kasneje tudi vozniki). Področje prometne vzgoje je vključeno tudi v vseživljenjsko učenje za varno sodelovanje v prometu.

Splošni cilji prometne vzgoje so:

  • zavedanje problematike, pomembnosti odnosa do varnosti in varnega ravnanja v prometu,
  • informiranje in učenje prometnih pravil, ustreznega ravnanja v prometnih situacijah, pridobivanje različnih vedenj in znanj,
  • osveščanje in oblikovanje ugodnih stališč in prepričanj za varno ravnanje v prometu,
  • usposabljanje, pridobivanje in izboljšanje spretnosti za varno ravnanje v prometu vajo, izkušnjami itd.

Vir: https://www.avp-rs.si/preventiva/prometna-vzgoja/

V vrtcu smo vključeni v projekt Pasavček. Več o projektu si lahko preberete na njihovi spletni strani: https://www.avp-rs.si/preventiva/prometna-vzgoja/programi/pasavcek/, kjer najdete veliko koristnih nasvetov.

Vsako leto nas obiščejo policisti, ki nam pokažejo intervencijsko vozilo, kamor se lahko otroci usedejo, skupaj na hitro (da se ostali v prometu ne prestrašijo) prižgemo lučke in signal, gremo na kratek sprehod, kjer nas vodijo policisti. Otroci so si že dobro zapomnili, da ko gremo čez cesto, dvignemo roko, pogledamo čez cesto in naš priljubljen stavek: »Dvignjena roka za varnost otroka!«, ki ga vsakodnevno uporabljamo na sprehodih ter tako navajamo otroke k pravilnemu prečkanju cestišča.

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
Splet: www.vrtec-moravce.si

julij 2024
P T S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Dostopnost