01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec)

Kdo ne pozna ljudske pripovedke o Mojci Pokrajculji, ki je pri pometanju hiške našla krajcar in si zanj kupila piskrček? Ko je zvečer legla vanj in zaspala, so na vrata potrkale prezeble živali in jo prosile za prenočišče. Vsem je ponudila zavetje, a pred tem so ji morale zagotoviti, da zna vsaka kaj koristnega. Lisica je šivilja, volk mesar, medved čevljar, zajec krojač in srnjak drvar. Zjutraj jih Mojca pošlje na delo, ona pa ostane doma. Volk je zvečer pripravil večerjo, med pa shranil. Ponoči se lisica prebudi in se domisli, kako bo z zvijačo prišla do medu. To se ji tudi posreči, krivdo za izginuli med pa prevali na nič krivega zajca.

Poslušanje in uprizarjanje pravljic temeljito sooblikuje življenje slehernega poslušalca, tako tudi otroka, in vpliva na večino področij otrokovega razvoja. Preko likov v pravljici se otrok seznani, kako naj varno odrašča, se spoprijema z življenjskimi problemi in neprijetnimi dogodki v življenju, ter s tem otroku pomaga razrešiti nasprotja, ki se pojavijo v njem.

Dramska uprizoritev glasbene pravljice v izvedbi kolektiva zgornjega vrtca je za kratek čas uročila otroke različnih starosti, da so vsak na svoj način doživeli preplet pesmi, govora, glasbe in dogajanja na začasnem odru, ki smo ga z domiselnimi in minimalističnimi sredstvi spremenili v kraj dogajanja pravljice ter otrokom s tem omogočili prehod v svet njihove domišljije, v kateri je vse mogoče.

Zapisala Irena Malovrh

Fotografije Barbara Rebolj

Dostopnost