MIske MUCE MURENČKI POLŽKI MEDVEDKI GUMBKI SONČKI metuljivrtec moravce logoČEBELICE ŽABICE JEŽKI RAČKE pikapolone mravljice

  • top7
  • decembertop2015
  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

Miške

Vzgojiteljica: Karmen Mihelčič      miske
Pom. vzgojiteljice: Bojana Kovič Prašnikar
Starost otrok: 1-2 leta
Število otrok:  14

PRAVLJICA O MIŠKAH...

Nekoč, za devetimi gorami, za devetimi vodami v deveti luknji sirčka, je 14 mišk živelo,

v njihovi luknji se veselilo, rajalo je in pelo, čarobno pravljično leto se tam je pričelo...

Stopamo korak za korakom, prepuščamo se domišljiji in z roko v roki rastemo saj skupaj zmoremo.

 

 

 

NatisniE-naslov

Miške - januar

»...Mi delamo snežaka, na kupu kepe tri,

korenček, gumbi, metla, lonec,

že snežak stoji!«

 

Prvi mesec v novem koledarskem letu je že za nami, pa poglejmo, kaj se je dogajalo v naši mišji hišici.

Na začetku meseca smo praznovali rojstni dan. Naš prijatelj je tako upihnil že drugo svečko! Hitro gre... Komaj smo prišli v vrtec, pa bomo letos pihali že drugo svečko. =)

Tekom meseca smo spoznavali pravljico Nekega zimskega dne. Otroci so iz dneva v dan ob pripovedovanju pravljice bolj sodelovali (posnemali pihanje vetra, prepoznavali in po svoje poimenovali živali v pravljici,...), koncentracija je bila daljša in ob koncu meseca so določen del zgodbe že sami prepoznali in ga posnemali z gibom ali z glasom. Pravljico smo večkrat uprizorili tudi gibalno, posnemali gibanje živali, se kotalili kot ježek v sneženo kepo, posnemali pa smo tudi gibanje drugih živali ob plesno-gibalnih pesmih (bansi). Vsako jutro nas je, ko smo pospravili kartonke, pozdravila lutka miška in nam zaželela »dobro jutro«.

Največ časa smo zopet namenili gibanju. Poligon iz blazin v igralnici, poligoni in uporaba drugih športnih pripomočkov v telovadnici, seveda pa tudi, večkrat tedensko, gibanje zunaj. Na igrišču smo se vozili s tricikli, vozili tovornjake, samokolnice, se igrali z žogami, pometali in uporabljali igrala.

Družili smo se s prijatelji najmlajših oddelkov na igrišču in v igralnici. Najprej smo si ogledali lutkovno predstavo Nekega zimskega dne in se nato zavrteli ob zvokih harmonike.

Veliko smo ustvarjali – barvali, lepili, tiskali, risali, puščali sledi s frnikolami,... na področju umetnosti pa ne smemo pozabiti na naše vsakodnevno prepevanje ob kitari, igranje na male inštrumente in ples ob glasbi. Seznanjali smo se s plesom Mi delamo snežaka.

Pridno treniramo, vadimo in smo vsak dan bolj samostojni. Pred počitkom sami sezuvamo copatke in slačimo hlače, žabice in nogavice, ob odhodu na igrišče se sami sezujemo, poiščemo svoje čevlje in se že urimo v obuvanju – že to, da čevelj le »nataknemo« na prste, je zelo veliko za nas, male junake! Še vedno pridno pospravljamo in razvrščamo igrače, stole k mizi, navajamo pa se tudi že na stranišče in kahlice.

V drugi polovici meseca smo se začeli pogovarjati tudi o zimskih oblačilih – najbolj od vsega nam je všeč kapa! S pomočjo oblačil se tako lahko tudi orientiramo na našem telesu – glava je zgoraj, noge so pa spodaj! =)

Zasnežene in nasmejane pozdrave iz skupine!

Zapisala: Karmen Mihelčič, vzgojiteljica.

Miške - december

»Ringa, ringa raja, Dedek Mraz prihaja,

prinesel bo bonbone in pisane balone...«

 

KU-KU, pravljični december je že tu! =)

Komaj smo čakali, da se praznični čas začne, čas, ko vrtec še posebej zažari. Prav na začetku meseca smo se skupaj s prijatelji skupin Muce in Murenčki zbrali v spodnji avli pri naši smrečici. Ob prepevanju prazničnih melodij smo opazovali mežikanje mnogih lučk, ki so se čarobno prižgale na smrečici. V naslednjih dneh smo vse skupine vrtca poskrbele, da so se na smrečici pojavili tudi izdelki naših otrok, okraski.

V teh dneh smo veliko plesali, peli in ustvarjali. Ob slabem vremenu smo smuknili v našo telovadnico, se razgibali, rajali in se nasmejali ob naših podvigih in uspehih pri premagovanju takšnih in drugačnih ovir. Večkrat smo se družili z našimi prijatelji skupin Muce in Murenčki. Na dan, ko nas je ponekod obiskal sv. Miklavž, nas je obiskala tudi knjižničarka Katarina in nam predstavila kar dve pravljici s pomočjo gledališča kamišibaj. Izdelali smo dekoracijo za našo garderobo, voščilnice za naše domače, posejali božično žito in okrasili lončke,... Prvič smo obiskali tudi »vrtčevski kino« in s prijatelji pogledali risanko praznične vsebine. Ob koncu meseca smo zaplesali v telovadnici ob živi glasbi ansambla, ogledali smo si več predstav in se razveselili obiska DEDKA MRAZA! Jaaaa, tudi k nam je prišel! In veste kaj? Prav nič se ga nismo bali, le radovedno smo ga opazovali in hvaležno sprejeli darilo, katerega nam je prinesel.

Zadnje dni v decembru smo preživeli skupaj s prijatelji skupin Muce, Murenčki in Ježki. Spoznavali smo se, se skupaj igrali, prepevali, telovadili in drug drugemu pomagali.

Čarobni mesec je minil zares hitro, preživeli smo ga s prijatelji v pesmi, plesu, druženju in dobri volji.

Že se je pričel prvi mesec v novem koledarskem letu, pa se prepustimo mesecu januarju in preverimo, le kaj je za nas pripravil.

Lepo vas pozdravljamo otroci skupine Miške s Karmen in Bojano.

Zapisala: Karmen Mihelčič, vzgojiteljica.

Miške - november

»Moje roke, tvoje roke,

s prstki se igrajo najine roke....«

 

Pa smo prišli že do konca našega skupnega tretjega meseca, UAAAU kako čas hitro beži, ko si obdan s prijatelji in se imaš lepo. J Kaj smo počeli v mesecu oktobru?

Kot vsak dan do sedaj, smo tudi v tem mesecu nadaljevali z izvajanjem našega »jutranjega kroga« in večkrat skupaj poslušali krajšo pravljico, ki nas je seveda najbolj prepričala, če jo je pripovedovala kakšna lutka. J Po prebrani pravljici vedno sledi prepevanje pesmi, v tem mesecu smo spet spoznali nekaj novih: Jaz gradim prijateljstvo, Moje roke, in druge. Po končanem jutranjem krogu pa vsak dan vestno pospravimo naše kartonke v zaboj, pri pospravljanju sodelujemo vsi in knjige nežno zlagamo, da se ne poškodujejo.

Glavna tema meseca oktobra je bila »prijateljstvo«, katere lep uvod je zopet pričarala lutkovna predstava pravljice Krtek in jesen v izvedbi naših pridnih vzgojiteljic.

V naši igralnici smo spoznavali prijatelje preko različnih načrtovanih in spontanih dejavnosti. Opazovali smo se v ogledalu, plesali v parih na instrumentalno glasbo, prepoznavali copatke svojih prijateljev, opazovali fotografije prijateljev in jih poskušali prepoznati. Nekaj imen nam že gre, nekateri otroci se že kličejo po imenu, no, vsaj nekako tako se sliši. J Izdelali smo tudi sestavljanko našega prijateljstva – vsak odtis dlani na svojem koščku sestavljanke doda čar naši druščini in skupaj tvorimo to čudovito celoto, neprekinjen krog pisane druščine igrivih in radoživih posameznikov. O prijateljstvu smo poslušali tudi posebno pravljico, katero nam je prišla pripovedovat naša prijateljica, knjižničarka Katarina. Ob njenem obisku smo se lahko družili tudi s prijatelji drugih najmlajših skupin našega vrtca, s katerimi smo se kmalu ponovno srečali ob peki piškotov. Prijazne vzgojiteljica Meta nam je s pridnimi pomočnicami pokazala, kako se naredijo najboljši piškoti, s katerimi smo se lahko kasneje tudi posladkali. Poleg vsega seveda nismo pozabili na gibanje in igro. Nekajkrat nam je uspelo odkorakati na krajši sprehod v okolici vrtca in šole, kjer smo se spet malo spoznavali z našo prijateljico »bibo«, ki nas je varno vodila po pločniku. Večkrat smo se gibali tudi na naši terasi, se igrali in lovili. V tem mesecu smo se rokovali tudi z igračami, ki so do sedaj na nas čakale v omari, sedaj, ko smo že nekoliko spretnejši, pa so nam prišle zelo prav – vstavljanke, natikanke in podobne igrače, ki spodbujajo našo fino-motoriko. Po vsaki igri se lotimo skupnega pospravljanja, počasi že znamo razvrstiti igrače, kam paše kocka, kam krožnik in kam barvica. No, ko smo že pri pospravljanju – po vsakem obedu za seboj pospravimo tudi stol k mizi, ja, tako veliki smo že! V umivalnici pa vsak sam razvrsti slinček in brisačko v za to namenjen zaboj. Vse spretnejši smo! Kaj smo še počeli? Seveda nismo pozabili na ustvarjanje, barvanje s čopiči in drugimi pisali.

HUF, čas je, da zaključimo to poglavje in pokukamo v praznični in igrivi december, ki ga že zelooooo veselo pričakujemo!

No, pa lep pozdrav! Miške s Karmen in Bojano.

Zapisala: Karmen Mihelčič, vzgojiteljica.

eko sola

zdrava sola

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si
Splet: www.vrtec-moravce.si

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Preberite več o zakonu o piškotkih..

Sprejemam piškotke.