MIske MUCE MURENČKI POLŽKI MEDVEDKI GUMBKI SONČKI metuljivrtec moravce logoČEBELICE ŽABICE JEŽKI RAČKE pikapolone mravljice

  • top7
  • decembertop2015
  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

Miške

Vzgojiteljica: Karmen Mihelčič      miske
Pom. vzgojiteljice: Bojana Kovič Prašnikar
Starost otrok: 1-2 leta
Število otrok:  14

PRAVLJICA O MIŠKAH...

Nekoč, za devetimi gorami, za devetimi vodami v deveti luknji sirčka, je 14 mišk živelo,

v njihovi luknji se veselilo, rajalo je in pelo, čarobno pravljično leto se tam je pričelo...

Stopamo korak za korakom, prepuščamo se domišljiji in z roko v roki rastemo saj skupaj zmoremo.

 

 

 

Natisni E-naslov

Miške - marec

»...Mali zvonček, se je zbudil, očke trudne si pomel.

Da bi bratce še prebudil, kar zvoniti je začel:

»Bim-bim, bim-bim, zaspance budim, prišla je pomlad in sonček naš zlat.

Bim-bam, bim-bam, vse rož'ce na plan, bim-bam, bim-bam.«

 

Pa se je tudi v naši mišji hišici pojavila pomlad in nas prebudila in zimskega spanca.

V začetku meseca smo izkoristili zadnje snežene kepe in se s prijatelji kepali in igrali v snegu na terasi in na igrišču, prepevali pesmi o snegu in ustvarjali na zimsko tematiko. Snežilo je tudi v naši igralnici... Kako? Lahko si ogledate fotografijo spodaj in boste ugotovili.

Pravljica meseca je bila tokrat Piščanček Pik, ki pripoveduje, kako je mali piščanček Pik iskal svojo mamico in koga vse je med tem srečal – srečal je različna čustva: STRAH, JEZO, ŽALOST in VESELJE, ki mu je pomagalo pri iskanju mame putke. Torej, v tem mesecu smo se posvetili čustvom. Otroci so se igrali s sličicami teh čustev in večkrat opazovali vzgojiteljici in njuni gestiki ter mimiki ob posameznem čustvu – konec meseca se to že tudi sami pokažemo in prepoznamo sličice čustev. Poslušali smo glasbo različnih razpoloženj in izrazno poplesovali po naši igralnici. Ob koncu pravljice, ko smo bili vsi skupaj s Pikom in mamico putko srečni, smo zapeli in zaplesali pesem Če si srečen, katero smo usvojili in jo zelo radi prepevamo.

Tekom meseca smo se urili tudi v samostojnosti – umivanje, sezuvanje in slačenje, obuvanje in oblačenje, hoja po stopnicah in seveda uporaba stranišča in kahlic. Obiskovali smo telovadnico in igrišče, kjer smo se gibali, uporabljali igrala, premagovali različne poligone in se rokovali s športnimi pripomočki.

Veliko praznikov je bilo tekom meseca, tudi na to nismo pozabili. Ustvarjali smo za naše zlate mamice in jim posadili rože, našim očkom smo pustili obris naših malih rok.

Prihod pomladi so nam pričarali otroci skupine Gumbki, ki so nam pripravili lepo predstavo, v svoji igralnici pa smo v pomlad vstopili s pravljico sestavljanko Zajček Jurček išče pomlad in s pesmicama Mali zvonček ter Mravlja in polž. Izdelali smo tudi že pomadno dekoracijo, ki krasi eko oglasno desko našega vrtca, za našo garderobo pa že pridno »sadimo rožice«, ki jih boste kmalu videli...

Tako je, veliko prepevamo, veliko se gibamo, si malo ponagajamo in se imamo radi, radi, radi.

Sončne pozdrave vam pošiljamo miške s Karmen in Bojano.

 

Zapisala: Karmen Mihelčič, vzgojiteljica.

Miške - februar

»...Zima, zima bela,...«

 

Že je za nami mesec februar. Pokukajmo v pravi zimski mesec, kaj so počele male miške.

Nadaljevali smo s tematiko zimskih oblačil, spodbujali samostojnost pri sezuvanju, slačenju in se v velikem številu pričeli navajati na uporabo stranišča in kahlice.

V začetku meseca smo se tudi mi dotaknili kulturnega praznika, prebrali Povodnega moža, ga odplesali na klasično glasbo in prisluhnili Zdravljici. Ob poslušanju smo prosto risali po listu s svinčnikom in nastale so prave umetnine.

Spet smo se umetnosti poslužili v času pusta – izdelali smo si klovne! Skupaj s prijatelji smo zarajali v telovadnici vrtca ob zvoku harmonike, na katero je zaigral naš prijatelj in vzgojitelj Gregor. Ta dan v vrtec niso prišli otroci, ta dan so otroci ostali doma. V vrtcu se je zbrala pisana druščina pustnih veseljakov, ki so poskušali s plesom in petjem odgnati zimo – a vendar neuspešno.

V času zimskih počitnic smo se družili s prijatelji skupin Muce in Miške, skupaj smo prepevali pesmi, se igrali, raziskovali smo njihovi igralnici in se veselili zapadlega snega.

Tekom meseca smo se veliko gibali – v igralnici, telovadnici in zunaj. Nekajkrat smo se toplo oblekli in se podali na snežno raziskovanje. Oblikovali smo kepe, se kepali, se spoznavali s snegom in se trudili hoditi in gibati v naših debelih kombinezonih. V telovadnici smo si vedno pripravili razgiban in zanimiv poligon in veselo premagovali različne ovire. Hoja po stopnicah do telovadnice je za nas že pravi »mačji kašelj«.

Večkrat smo prisluhnili klasični glasbi, se ob njej spočili v telovadnici po napornem poligonu, zaplesali nanjo v igralnici in risali po glasbi z voščenkami in flomastri.

Ker skozi okna večkrat opazujemo zasnežene travnike in sneženje in se zaradi zadnjih nekaj hladnih dni ne odpravimo na sprehod, smo si sneg priskrbeli kar v igralnici. Umeten sneg iz različnih materialov (stiropor, papir, filc, blago,...) v manjših koščkih nam predstavlja veliko zabavo. Opazujemo »sneženje«, se »kepamo« in se z njim veselimo. Navdušil nas je tudi za ustvarjanje – najprej smo si izdelali svoje snežene može, kasneje pa smo na plakate »naslikali« pravo sneženje. Manjše krogce iz papirja smo lepili na označena mesta.. In veste kaj? ZELO SMO SPRETNI!

Veseli, igrivi in razigrani vstopamo v mesec marec in čakamo, kaj nam bo lepega prinesel.

Vsakemu posebej pošiljamo eno veliko, mehko snežno kepo!

Zapisala: Karmen Mihelčič, vzgojiteljica.

Miške - januar

»...Mi delamo snežaka, na kupu kepe tri,

korenček, gumbi, metla, lonec,

že snežak stoji!«

 

Prvi mesec v novem koledarskem letu je že za nami, pa poglejmo, kaj se je dogajalo v naši mišji hišici.

Na začetku meseca smo praznovali rojstni dan. Naš prijatelj je tako upihnil že drugo svečko! Hitro gre... Komaj smo prišli v vrtec, pa bomo letos pihali že drugo svečko. =)

Tekom meseca smo spoznavali pravljico Nekega zimskega dne. Otroci so iz dneva v dan ob pripovedovanju pravljice bolj sodelovali (posnemali pihanje vetra, prepoznavali in po svoje poimenovali živali v pravljici,...), koncentracija je bila daljša in ob koncu meseca so določen del zgodbe že sami prepoznali in ga posnemali z gibom ali z glasom. Pravljico smo večkrat uprizorili tudi gibalno, posnemali gibanje živali, se kotalili kot ježek v sneženo kepo, posnemali pa smo tudi gibanje drugih živali ob plesno-gibalnih pesmih (bansi). Vsako jutro nas je, ko smo pospravili kartonke, pozdravila lutka miška in nam zaželela »dobro jutro«.

Največ časa smo zopet namenili gibanju. Poligon iz blazin v igralnici, poligoni in uporaba drugih športnih pripomočkov v telovadnici, seveda pa tudi, večkrat tedensko, gibanje zunaj. Na igrišču smo se vozili s tricikli, vozili tovornjake, samokolnice, se igrali z žogami, pometali in uporabljali igrala.

Družili smo se s prijatelji najmlajših oddelkov na igrišču in v igralnici. Najprej smo si ogledali lutkovno predstavo Nekega zimskega dne in se nato zavrteli ob zvokih harmonike.

Veliko smo ustvarjali – barvali, lepili, tiskali, risali, puščali sledi s frnikolami,... na področju umetnosti pa ne smemo pozabiti na naše vsakodnevno prepevanje ob kitari, igranje na male inštrumente in ples ob glasbi. Seznanjali smo se s plesom Mi delamo snežaka.

Pridno treniramo, vadimo in smo vsak dan bolj samostojni. Pred počitkom sami sezuvamo copatke in slačimo hlače, žabice in nogavice, ob odhodu na igrišče se sami sezujemo, poiščemo svoje čevlje in se že urimo v obuvanju – že to, da čevelj le »nataknemo« na prste, je zelo veliko za nas, male junake! Še vedno pridno pospravljamo in razvrščamo igrače, stole k mizi, navajamo pa se tudi že na stranišče in kahlice.

V drugi polovici meseca smo se začeli pogovarjati tudi o zimskih oblačilih – najbolj od vsega nam je všeč kapa! S pomočjo oblačil se tako lahko tudi orientiramo na našem telesu – glava je zgoraj, noge so pa spodaj! =)

Zasnežene in nasmejane pozdrave iz skupine!

Zapisala: Karmen Mihelčič, vzgojiteljica.

eko sola

zdrava sola

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si
Splet: www.vrtec-moravce.si

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Preberite več o zakonu o piškotkih..

Sprejemam piškotke.