01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec)

Raznolike, kot aprilsko vreme, so bile tudi naše aprilske igre in dejavnosti.V uvodu smo obeležili svetovni dan ZDRAVJA. “Zdrav duh v zdravem telesu!”, smo si rekli in sklenili, da se bomo trudili jesti zdravo hrano, se čim več gibali na svežem zraku, pazili nase in na druge, da ne pride do nesreč ter se trudili, da bomo prijazni drug z drugim. To še posebno velja v prometu. Tu se je potrebno držati dogovorjenih pravil brez izjem! Tako med vožnjo v avtu, kot pešec ali kot kolesar.
Skupaj z bodočimi sošolci smo se opravili na pohod Po Vegovi poti do Javoršice. Ob poti smo odkrivali table z zanimivimi informacijami o znanstveniku Juriju Vegi, zanimivih dejstvih časa, v katerih je živel ter občudovali lepoto narave. Na Javoršici smo pojedli kosilo, si odpočili, malce poigrali in se vrnili v vrtec tako pozno, da so nas nekateri starši čakali!
Vzgojitelji zgornjega vrtca so nas razveselili s predstavo “Pod medvedovim dežnikom”. Navdušeni smo opazovali vzgojitelja Gregorja v vlogi medveda in spoznali, da na koncu vedno zmaga dobro nad slabim, da slabim dejanjem sledi kazen, kot tudi, da po vsem trudu in naporu pride nagrada za vso srčnost in dobroto, ki jo je medved podaril svojim sosedom v gozdu.
Tudi letos smo se odzvali povabilu naših čebelarjev. Obiskali smo čebelarski dom, kjer smo se naučili veliko o življenju čebel in njihovem pomenu za okolje.
V drugi polovici meseca smo spoznavali naš planet- Zemljo. Opazovali smo smo zemljevid sveta, globus, brali iz knjig in tako odkrivali zanimivosti našega planeta. Npr.: Gal nas je seznanil z najvišjim vrhom na planetu, Nejc pa najnižjo točko površja Zemljine skorje, Marijanskim kanalom. Odkrivanje žive narave smo nadaljevali z ogledom zanimivih videoposnetkov v gumbkovem kinu. Poleg osupljivih posnetkov naravnih znamenitosti, smo si ogledali kakšni so in kako poteka dan pri otrocih različnih narodnosti po svetu. Otroci Nenetov na daljnem severu živijo v šotorih in pomagajo starejšim pri vsakodnevnih opravilih. Nasmejani afriški otroci se lovijo in igrajo z igračami, ki si jih sami izdelajo iz odpadkov. Kako spretni so otroci v kitajskem vrtcu z žogami! Se čudili otrokom v Indiji, ki se učijo, igrajo in jedo – vse na tleh…
Dan ZEMLJE obeležujemo 22. aprila. Ta dan smo ob Drtijščici tekli Podnebni tek. Na cilju pa našli, ojojjjj, odvržen star televizor. Oh, ti odrasli!
Zato kličemo vsem, vsak dan:
TO JE NAŠ SVET, MILIJONI SMO TU DOMA.
MODER PLANET, Z VSEM SRCEM ČUVAJ GA.
ZAZRI SE V NEBO, TU NAŠ JE RAJ,
ZATO SPOŠTUJ TA KRAJ, ČUVAJ EDINI NAŠ PLANET.

odlomek pesmi Naš planet; Vila Eksena

Besedilo, fotografije: Joža Žuna, Simon Štebe

     

Dostopnost