01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec)

V mesecu januarju so se naše dejavnosti povezovale na temo zima. Poimenovali smo jo kar nagajiva zima, saj smo že nestrpno čakali kdaj nam bo nasula nekaj snega. Prebirali smo različne pravljice in si ogledovali slikanice o zimi. Najljubši sta nam bili pravljici Rokavička in Lan in Luna – Dan na snegu.
Snega in zime še nismo dobro poznali. Večina od nas je že poznala nekaj zimskih oblačil – npr. kapo! Spoznavali smo zimska oblačila in se pogovarjali o tem, zakaj se moramo pozimi obleči. Zimska oblačila smo uporabili tudi za igro in se urili v samostojnem oblačenju. Rokavice, kape in šale smo izdelali iz različnih kosov blaga in volne.
Dočakali smo tudi, da nam je zima vendar le nasula nekaj snega! Ko smo z otroki opazovali sneženje, je sprva kazalo, da se otroci snega zelo veselijo. Lastnosti snega smo prvi dan spoznavali kar v igralnici. Sneg smo dali v manjše zaboje. Otroci so ga najprej le previdno tipali. Za igro s snegom smo uporabili posodice in manjše živali. Tako nam je postajal vedno bolj zanimiv. Z njim smo se večkrat igrali v igralnici, odpravili pa smo se tudi ven. Za otroke je bil velik izziv že hoja po snegu. Nekateri so bili nad snegom bolj navdušeni, nekateri malo manj. Na vrtčevskem igrišču smo skupaj izdelali manjšega sneženega moža.
Poskrbeli smo tudi za ptice pozimi. Na terasi naše igralnice smo izobesili ptičjo krmilnico, v katero smo nasuli hrano. Otroci jih vsakodnevno opazujejo, kako se zadržujejo na robu naše terase.
Ogledali smo si dve predstavi – kamišibaj v izvedbi vzgojiteljice Maje, z naslovom Medvedek gre okrog Gradiškega jezera. Za otroke je bila to povsem nova izkušnja. Otroci so z zanimanjem prisluhnili. Ob koncu meseca so si otroci ogledali še predstavo z naslovom Živali pri Babici Zimi. To predstavo smo za otroke pripravile vzgojiteljice.
V našo dnevno rutino smo v tem mesecu vpletli tako imenovan jutranji krog. Ko se uredimo, se z otroki skupaj usedemo na blazino, kjer naša lutka mucek pozdravi otroke in prešteje. V nadaljevanju sledijo različne dejavnosti (npr. prepevanje pesmi, igranje na male inštrumente, prebiranje pravljic, igranje bibarij, skupni pogovori, pogovori o nadaljnjih dejavnostih), ki so izhodišče dejavnosti, ki potekajo v nadaljnjem dopoldnevu. O naši lutki smo spoznali pesmico z naslovom Pleza mucek in bibarijo Mačje tačke, pri kateri otroci radi gibalno sodelujejo.
Skupaj smo prvič praznovali rojstni dan. Slavljenki smo izdelali manjšo pozornost, predvsem pa smo se na dan praznovanja veliko zabavali, plesali in rajali!
Kaj vse nas čaka v prihodnjih dneh, si boste lahko prebrali v naslednjem mesecu.
Lepo vas pozdravljamo otroci iz skupine Muce, z Janjo in Špelo

Prispevek napisala Janja Levičnik Podržaj

    

Dostopnost