01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec)

Tudi letos smo na ravni vrtca izvedli krajši projekt Teden pravljic – beremo skupaj. Projekt je bil namensko časovno postavljen v teden, ko se spominjamo našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Na ta način obeležujemo njegova pesniška dela. Nekaj najstarejših otrok se je v ta namen naučilo slovensko himno Zdravljico ter v knjižnici Daneta Zajca razstavljalo Prešernove portrete narisane z ogljem.

Strokovni delavci otrokom v vrtcu vsakodnevno omogočamo predbralne izkušnje na različne načine; s pripovedovanjem pravljic ob ilustracijah, s skupnim »branjem« slikopisov, z napisi v igralnici in izven nje …

Prav tako nam tudi omenjeni projekt podaja veliko možnosti predbralnih izkušenj za otroke in nas kot vrtec povezuje ter omogoča sodelovanje tudi med strokovnimi delavci.

Letos nas je skozi projekt vodila predlagana pravljica Pika pikapolonica, darilo za mamico, belgijskega avtorja Quentina Grebana. Načrtovane dejavnosti so se predvidoma navezovale na pravljico, strokovne delavke pa so se glede na skupino otrok, ki jo vodijo odločile, katere dejavnosti bodo izvedle.

V vrtcu so se v času projekta izvajale zares zanimive dejavnosti; otroci so pravljico spoznavali preko pripovedovanja, sami so v nekaterih skupinah prinašali svoje najljubše pravljice in jih pokazali prijateljem v vrtcu, spoznavali so novo pesem Pika poka pikapolonica, avtorja L. Kupperja, nekateri so naslikali travnik pikapolonic, te drobne žuželke oblikovali iz zamaškov, slanega testa, vstavljali so tipalke v luknjice, drugi pa so veselo zaplesali kot pikapolonice. Otroci so s skupino obiskali knjižnico Daneta Zajca v Moravčah, kjer so poslušali pripovedovanje gospe knjižničarke. Starejši otroci so izdelali celo svojo pravljico, ena izmed skupin pa ima svojo lastno knjižnico kar v igralnici.

Teden je potekal napolnjen z novimi izkušnjami otrok in tudi strokovnih delavcev, ki smo pri projektu sodelovali.

 

 

Napisala: Ana Gerčar.

 

Dostopnost