MIske MUCE MURENČKI POLŽKI MEDVEDKI GUMBKI SONČKI metuljivrtec moravce logoČEBELICE ŽABICE JEŽKI RAČKE pikapolone mravljice

  • top7
  • decembertop2015
  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

Polžki

Vzgojiteljica: Kristina Klopčič      polzki
Pom. vzgojiteljice: Barbara Peterka
Starost otrok:  2-4
Število otrok:   19

 

Otroci ne poznajo ne preteklosti in ne prihodnosti.

Otroci poznajo to, kar je nam odraslim neznano:

uživajo v sedanjosti. (M. Simmel)

 

Natisni E-naslov

Polžki - marec

»...Mali zvonček, se je zbudil, očke trudne si pomel.

Da bi bratce še prebudil, kar zvoniti je začel:

»Bim-bim, bim-bim, zaspance budim, prišla je pomlad in sonček naš zlat.

Bim-bam, bim-bam, vse rož'ce na plan, bim-bam, bim-bam.«

 

Pa se je tudi v naši mišji hišici pojavila pomlad in nas prebudila in zimskega spanca.

V začetku meseca smo izkoristili zadnje snežene kepe in se s prijatelji kepali in igrali v snegu na terasi in na igrišču, prepevali pesmi o snegu in ustvarjali na zimsko tematiko. Snežilo je tudi v naši igralnici... Kako? Lahko si ogledate fotografijo spodaj in boste ugotovili.

Pravljica meseca je bila tokrat Piščanček Pik, ki pripoveduje, kako je mali piščanček Pik iskal svojo mamico in koga vse je med tem srečal – srečal je različna čustva: STRAH, JEZO, ŽALOST in VESELJE, ki mu je pomagalo pri iskanju mame putke. Torej, v tem mesecu smo se posvetili čustvom. Otroci so se igrali s sličicami teh čustev in večkrat opazovali vzgojiteljici in njuni gestiki ter mimiki ob posameznem čustvu – konec meseca se to že tudi sami pokažemo in prepoznamo sličice čustev. Poslušali smo glasbo različnih razpoloženj in izrazno poplesovali po naši igralnici. Ob koncu pravljice, ko smo bili vsi skupaj s Pikom in mamico putko srečni, smo zapeli in zaplesali pesem Če si srečen, katero smo usvojili in jo zelo radi prepevamo.

Tekom meseca smo se urili tudi v samostojnosti – umivanje, sezuvanje in slačenje, obuvanje in oblačenje, hoja po stopnicah in seveda uporaba stranišča in kahlic. Obiskovali smo telovadnico in igrišče, kjer smo se gibali, uporabljali igrala, premagovali različne poligone in se rokovali s športnimi pripomočki.

Veliko praznikov je bilo tekom meseca, tudi na to nismo pozabili. Ustvarjali smo za naše zlate mamice in jim posadili rože, našim očkom smo pustili obris naših malih rok.

Prihod pomladi so nam pričarali otroci skupine Gumbki, ki so nam pripravili lepo predstavo, v svoji igralnici pa smo v pomlad vstopili s pravljico sestavljanko Zajček Jurček išče pomlad in s pesmicama Mali zvonček ter Mravlja in polž. Izdelali smo tudi že pomadno dekoracijo, ki krasi eko oglasno desko našega vrtca, za našo garderobo pa že pridno »sadimo rožice«, ki jih boste kmalu videli...

Tako je, veliko prepevamo, veliko se gibamo, si malo ponagajamo in se imamo radi, radi, radi.

Sončne pozdrave vam pošiljamo miške s Karmen in Bojano.

Zapisala: Karmen Mihelčič, vzgojiteljica.

Polžki - februar

DOGODIVŠINE POLŽKOV V MESECU FEBRUARJU

Februar se je začel s poskusi. Ugotavljali smo kaj se zgodi s snegom, če ga segrejemo in želeli smo mu spremeniti barvo. Snegu smo barvo s pomočjo kapalk in tekoče barve spremenili, a smo ugotovili, da se sneg pri tem tali. Zato smo raje ostali pri belem snegu in se z njim igrali na igrišču.

Na pustni torek smo imeli pustovanje. Na vso moč smo se trudili, da bi odgnali zimo, a se ni zmenila za naše rajanje in vriskanje. Pa nas to ni nič zmotilo, spremenili smo se v snežinke in skupaj z zimo zaplesali ob klasični glasbi.

Med počitnicami nam je ponagajal škrat Nagajivko. Iz igralnice nam je vzel vse kocke in jih v telovadnici pomešal z žogicami. Da nam je delo še bolj otežil, nam je pripravil dva poligona. Pridno smo razvrščali kocke in žoge po barvi in obliki in si priborili kocke nazaj.

Februarja smo si v Kulturnem domu ogledali predstavo Mini cirkus Buffetto, v kateri sta nastopala dva čisto prava klovna. Sodelovali pa smo tudi na dveh prireditvah ob slovenskem kulturnem prazniku. Pri prireditvi v vrtcu smo sodelovali kot poslušalci. V Kulturnem domu pa smo, s pevskim zborom Jurček poje, sodelovali kot nastopajoči.

Sedaj pa se že intenzivno pripravljamo na pomlad.

 

 

Polžki - januar

IGRIVI JANUAR

Januar je bil posvečen igri. Igrali smo se na igrišču in v igralnici. V igralnici so otroci raziskovali kotičke. V likovnem kotičku so odkrili škarjice in lepilo. Pričelo se je pravo ustvarjanje: otroci so strigli, lepili, barvali in risali. Fantje so odkrili, da se lahko tudi v kotičku dom in družina imenitno zabavajo. Otroci so raziskovali kako se lahko igrajo z drobnim peskom, ki je bil na pladnjih. Po mizah so ležali koščki sestavljank, ki so čakali, da jih otroci sestavijo, naše kocke pa so se spremenile v rakete. Na igrišču so se igrali gibalno igro Kdo se boji črnega moža, risali so s kredami, se igrali na igralih in vozili s poganjalčki.

Ker zunaj ni bilo snega in nismo morali narediti sneženega moža, smo se odločili da ga narišemo. Otroci so s čopičem naslikali snežake in jim nalepili, oči, klobuk, korenček, gumbe in roke. Nastale umetnine smo razstavili v garderobi.

Ker brez petja in pravljic ne gre, smo v januar vključili tudi prepevanje in poslušanje pravljic o snežakih.

Naš igrivi januar smo zaključili z raziskovanjem Moravč, kaj vse smo odkrili pa naj ostane naša skrivnost.  

Polžki - december

VESELI DECEMBER

Veseli december se je pričel z okrasitvijo igralnice in garderobe. Nato pa nas je vsak dan v adventnem koledarčku čakalo novo sporočilo. V decembru smo sadili božično žito, izdelovali voščilnice in okraske za novoletno smreko. Veliko smo plesali in prepevali zimske ter novoletne pesmice. V telovadnici vrtca smo imeli novoletni ples ob živi glasbi. Za nas so si vzeli čas trije fantje in nam, z igranjem na harmoniko, kitaro in bariton, pričarali nepozabno doživetje. Ogledali smo si veliko  predstav in se pretvarjali, da smo snežinke, ki poplesavajo na nebu. Naš veseli december pa se je zaključil z obiskom Dedka Mraza.

Vse dobro v letu 2018, vam želimo otroci in vzgojiteljici iz skupine Polžkov.

Polžki - oktober

Oktobra smo preko pravljic, pogovorov, ugank in drugih dejavnosti spoznavali poklic gasilca, policista in zdravnika. Iz kartona smo izdelali velik gasilski tovornjak s katerim so se otroci lahko igrali. Ogledali smo si gasilski dom in gasilske tovornjake. Poiskali smo policijsko postajo in si ogledali lekarno ter zdravstveni dom.

V oktobru smo imeli tudi prvo lutkovno predstavo, ki smo si jo ogledali v kulturnem domu. Začela  se je tudi integrirana angleščina, pri kateri smo se naučili angleške besede in poslušali pravljice v angleškem jeziku. Sončne dneve pa smo izkoristili za igro na igrišču ali krajše in daljše sprehode. 

eko sola

zdrava sola

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si
Splet: www.vrtec-moravce.si

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Preberite več o zakonu o piškotkih..

Sprejemam piškotke.