MIske MUCE MURENČKI POLŽKI MEDVEDKI GUMBKI SONČKI metuljivrtec moravce logoČEBELICE ŽABICE JEŽKI RAČKE pikapolone mravljice

  • decembertop2015
  • top7
  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

  • Dobrodošli na spletni strani Vrtca Moravče!

Muce

Vzgojiteljica: Nina Puc     muce
Pom. vzgojiteljice: Simona Uštar
Starost otrok: 1-3 let
Število otrok:  12

 

Majhni smo še, a zmoremo vse. 

Uh, nam bo lepo, ne dvomimo v to. 

Celotno vrtčevsko leto bo z igro odeto.

Eh, ne bomo se držali kot limona, saj za veselje poskrbita Nina in Simona.


 

NatisniE-naslov

Muce - januar

Pogumno smo zakorakali v mesec januar z velikimi pričakovanji po snegu. Vendar nam ga ni naklonil, zato smo se v tem mesecu veliko pogovarjali in ustvarjali na temo oblačil.

Pravljica meseca je bila Nekega zimskega dne v kateri ježek podari svojo kapo, šal in rokavice prijateljem, ki jih sreča na poti, ker jih zebe. Tudi mi smo likovno ustvarjali in oblekli dečka v kapo, šal in rokavice. Vzgojiteljici Karmen in Nina pa sva otrokom 1. starostnega obdobja pripravili lutkovno predstavo Nekega zimskega dne. Po predstavi pa nam je Žiga Puc veselo zaigral na harmoniko in vsi smo se zavrteli ob prijetni glasbi.

Na temo pravljice meseca smo vzgojiteljice skupin Muce, Miške in Murenčki za otroke narisale in oblikovale senzorno pravljico, ki je obešena v garderobi Muce. Otroci so jo takoj vzljubili in se ob ogledu popolnoma umirijo in jo spoznavajo z dotikanjem rok.

Naučili smo se novo plesno koreografijo Mi delamo snežaka (M. Robič), tukaj si lahko pogledate plesne korake in zaplešete tudi doma Mi delamo snežaka,  zaplesali ob klasični glasbi z rekviziti (Vivaldi, 4-letni časi, Zima), ter vsako jutro telovadili in poskrbeli za zdrav duh v zdravem telesu. Vsaj dva krat na teden obiščemo telovadnico, kjer otrokom pripravimo različne poligone, saj vemo kako zelo je pomembno gibanje v predšolskem obdobju. Tudi na sprehode smo hodili, kjer smo vadili hojo po stopnicah in različnih ovirah po okolici vrtca.

Spoznali smo pravljico Muca Copatarica, ter se pogovarjali o pospravljanju copat. Začeli smo se učiti deklamacijo Iglu (A. Štefan) in kar dobro nam že gre. Vsako jutro, ko se pogovarjamo, delamo vaje za oralno motoriko, da bomo lažje in lepše govorili.

V mesecu januarju je imela naša dijakinja Nastja nastope za maturo in pripravila nam je zares čudovit zajtrk, kosilo in nas nežno zazibala v spanec s pripovedovanjem pravljice.

Zdaj pa se pripravljamo na prihod snega, baje ga bo kar veliko in mi se bomo veselo igrali in ustvarjali z njim.

Muce - december

Čarobno-pravljični december…

…se je pričel, ko smo se skupaj s skupinama Miške in Murenčki odpravili v spodnjo avlo vrtca, kjer smo ob petju in spremljavi na kitaro prižgali praznične lučke na vrtčevski smreki. To je bil šele začetek naše pravljice.

Ogledali smo si dve čudoviti predstavi, obiskala nas je knjižničarka Katarina in nas popeljala v čarobni svet z gledališčem kamišibaj. Plesali smo skupaj s prijatelji v igralnici, ter imeli čisto pravi novoletni ples v telovadnici. Simona je organizirala ples in povabila čisto »ta prav« ansambel z ozvočenjem. Kako smo se vrteli in uživali.

Vsako jutro smo se pozdravili z našo lutko muco in se pogovorili, kaj vse nas še lepega čaka v tem čarobnem mesecu. Muca nam je tudi veliko brala, čudovite pravljice z zimsko tematiko.

Tudi ustvarjali smo veliko. Okrasili smo našo igralnico, postavili čisto svojo smrekico z okraski od doma. Za naše najdražje smo naredili voščilnice in posadili božično žito, ter ga opazovali kako raste. V garderobo pa smo obesili naše pobarvane čarobne muce in smrekice, ki smo jih ustvarjali čisto sami, ja veliko že zmoremo.

In čisto za konec veliko presenečenje, obisk Dedka Mraza. Ne boste verjeli, tako zelo nas je razveselil z velikooo vrečo igrač. Mi pa smo mu ob spremljavi na kitaro zapeli pesmico »Ringa, ringa raja Dedek Mraz prihaja«.

Srečno, predvsem pa zdravo smo zakorakali v mesec januar in tokrat nas razveseljuje pravljica Nekega zimskega dne.

 

 

Muce - november

»K tebi lahko pridem …
V tvoji bližini se mi ni treba opravičevati,
se zagovarjati, ničesar mi ni treba dokazovati.

Kljub mojim nerodnim besedam, kljub sodbam,
ki me lahko speljejo na napačno pot,
v meni preprosto vidiš človeka.«

(Antoine De Saint – Exupery, Mali Princ)

Ja, to so pravi prijatelji, ki jih imamo. In v mesecu novembru je tudi našo skupino povezovala rdeča nit prijateljstva. Tke se še, počasi, a strpno se plete v trdno in močno vez, ki ne bo nikoli minila.

Pravljica meseca je bila Krtek in jesen (H. Doskočilova), ki nam je na simpatičen način prikazala, kako pomembno je prijateljstvo. Ogledali smo si lutkovno predstavo Krtek in jesen, ki so nam jo pripravile vzgojiteljice, ter se naučili novo pesmico o prijateljstvu. Skupaj smo pekli piškote, se družili na terasi in igrišču vrtca, ter prisluhnili pravljici o prijateljstvu, ki nam jo je prebrala knjižničarka Katja.

Zjutraj po zajtrku nas vedno obišče muca, pospravimo slikanice, se usedemo na blazine in se pogovarjamo z njo, najprej pa muca vsakega posebej pozdravi. Učimo se vljudnostnih izrazov (prosim, hvala, dober dan, nasvidenje, dober tek…) in nekateri že dobro vedo kdaj se uporabljajo. Z muco tudi telovadimo in muca je naša prava prijateljica, njej lahko vse povemo in zaupamo.

Seveda pa smo veliko ustvarjali, okrasili smo okna in garderobo z mucami in izdelali svoje novoletne smrečice, v mesecu novembru smo se družili tudi na novoletnem Bazarju. Hvala vsem staršem za vso pomoč pri zbiranju daril.

Veliko smo peli in spoznavali nove inštrumente, s katerimi smo tudi igrali. Spoznali smo novo angleško pesmico Twinkle Twinkle little star (You Tube) s kretnjami. Poznamo že kar nekaj bibarij in zelo radi se jih igramo (Leze, leze polžek, Muha primaruha, Boža, boža mačja tačka, Gozdne živali, Miška in krt, Dežek pada).

Ker je bilo meseca novembra čudovito vreme, smo vsak dan poskrbeli za zdravje. Vsaj pol ure smo se gibali na svežem zraku in rdečih ličk pritekli nazaj v vrtec.

Sedaj pa smo zakorakali v najlepši in najbolj čaroben mesec v letu. Veliko se nam bo dogajalo, iskrice v očeh se že svetijo in sveti se tudi naš vrtec v vsem svojem čarobnem sijaju, naj bo čarobno in naj traja.

Lepo vas pozdravljava, Nina in Simona.

Muce - oktober

V mesecu oktobru smo opazovali, spoznavali in z vsemi čutili začutili jesen. Pravljica meseca je bila Razbita buča, ruska pravljica.

V prvem tednu smo na naši terasi pripravili kostanjčkov piknik za prijatelje, po okušanju kostanja pa smo s prijatelji ob spremljavi na kitare pripevali jesenske pesmi.

Vzgojiteljice so nam pripravile lutkovno predstavo in ob njej smo zelo uživali, spoznali nastopajoče živali in jih z gibom oponašali.

Vsak dan smo odšli na jesenski sprehod, hodili in nabirali smo jesensko listje čudovitih barv. Jesenske liste smo tudi narisali in risbice dali na razstavo v garderobo. Naredili smo tudi ježke s tempera barvami in kar z odtisom naših dlani so nastale ježeve bodice, kako preprosto. Čisto sami pa smo pobarvali buče velikanke.

Zelo se trudimo in delamo na samostojnosti, oblačenje, slačenje, obuvanje, sezuvanje, odvajanje od pleničk in dud. Zares se hitro učimo in zelo dobro nam gre.

Praznovali smo prvi rojstni dan in bilo je zares slavnostno, predvsem pa sladko in zabavno.

Spoznali in obiskali smo tudi gasilce, ki so nam prijazno razkazali prostore, pripomočke in gasilske avtomobile. Uspešno smo izvedli tudi vajo evakuacije, pri tem pa so nam pomagali gasilci.

V opazovalnem lončku smo opazovali oso in muho, kako zelo zanimivo je bilo. Preizkusili pa smo se tudi s pipetami, epruvetami in vodo, kar je zelooo težko, vendar vaja dela mojstra.

V telovadnici smo se preizkusili na poligonu, ki nam ga je postavil učitelj telovadbe Kristjan, otroci so bili zelo spretni in pogumni.

Spoznavamo in učimo se angleško pesmico Daddy finger in zelo dobro nam gre.

V mesecu novembru pa nas čaka nova pravljica, lutkovna predstava in še in še…

Muce - september

»Črni muc kaj delaš?

Pusti me, zdaj pišem…«

Uspelo nam je, uvajanje je bilo neverjetno hitro in večina nas že samih vstopi skozi vrata igralnice in to brez solzic. Spoznali smo se, se navadili drug na drugega in ugotovili, da nam bo res lepo skupaj. Seveda pa velika hvala vam staršem, ker ste nama zaupali in verjeli v naju, tako so tudi otroci hitreje sprejeli vrtec in naju.

V mesecu septembru smo veliko pripevali ob kitari. »Pleza Mucek na drevo« pa je naša pesmica, ki jo znamo pokazati tudi z rokami. Prve dni smo veliko preživeli na terasi in v telovadnici našega vrtca, kjer smo se družili s prijatelji iz skupine Murenčki in tako začeli ustvarjati prijazne medsebojne odnose in spoštovanje drug do drugega.  Zelo smo uživali ob različnih športnih rekvizitih, učili pa smo se tudi hoje po stopnicah.

V drugem tednu uvajanja smo odšli na prvi sprehod po okolici vrtca in šole, bili smo neverjetni. Ustavili smo se še na vrtčevskem igrišču, kjer smo se igrali na vlaku in veliki gugalnici.

Zdaj je v našo igralnico prišla jesen, igrali se bomo z jesenskimi plodovi, jih šteli, razvrščali, tipali, vohali…

Čaka nas zanimivo, igrivo, pisano in radovedno leto.

Muce z Nino in Simono, ter našo "tretjo roko" Uršo.

eko sola

zdrava sola

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si
Splet: www.vrtec-moravce.si

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Preberite več o zakonu o piškotkih..

Sprejemam piškotke.