01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

V mesecu marcu je večino našega vsakdana spremljalo tudi druženje in igre v naravi. Z otroki smo se najraje odpravili na Hribce in tam okoli poiskali primeren sončen prostor v gozdu, kjer smo izvajali mnoge dejavnosti in zaposlitve. Pri jutranjem igranju na male instrumente smo ugotovili, da nimamo zadosti lesenih paličic, s katerimi velikokrat spremljamo pete pesmi. Otroci so ob vodeni vzpodbudi in pogovoru navajali možnosti, kje vse bi lahko lesene paličice za namen glasbenega ustvarjanja našli. Odločili smo se za najboljši predlog in se odpravili v gozd, kjer so paličice izbrali in najtrdnejše pobrusili ter jih že kar v naravi ob prepevanju preizkusili. Zanimiva izkušnja za otroke.
Ob naslednjem gozdnem, popotovanju smo izvajali več socialnih iger, kjer otroci gradijo na zaupanju drug do drugega, ohranjajo stik z naravo in se učijo medsebojnih odnosov.
V tem mesecu smo praznovali tudi rojstni dan, se ob tem pozabavali s pihanjem in lovljenjem mehurčkov ter gibalnim tekmovanjem.
Marca pa smo se skupaj s starši otrok skupine Pikapolone posebej povezali s sodelovanjem na domačih ustvarjalnih delavnicah. Otroci so s starši ali drugimi domačimi ustvarjali na temo »ptički« in izdelek prinesli v vrtec, kjer smo v garderobi oblikovali res lepo razstavo domiselnih izdelkov.
Za pomladne delavnice smo izbrali tehniko tiskanja na majice, s katero so se otroci tu prvič srečali. Uživali so v ustvarjanju in izbiranju različnih štampiljk in barv, vedno pa so ob ustvarjanju posameznega otroka, tudi drugi otroci dejavnosti z veseljem in zanimanjem opazovali.
V tem mesecu smo zaključili tudi s projektom Pravljični palček, ki povezuje branje staršev otrokom in pripovedovanje pravljice/pesmice otroka sovrstnikom v skupini. Veliko otrok je projekt tudi uspešno zaključilo. Ob samem zaključku projekta pa so otroci ustvarjali velikansko lepljenko palčka, ustvarjeno iz odpadnih materialov.
Prav vsi ustvarjalni izdelki so bili v tem mesecu v večini iz odpadnih materialov, saj smo na ravni celega vrtca dali poudarek prav na eko dejavnostih.

Zapisala: Ana Gerčar.