01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

V mesecu marcu smo v skupini Ježki spoznavali nov letni čas – pomlad in znanilce pomladi. V različnih slikanicah smo si ogledali, kateri so prvi znanilci pomladi, kako se prebuja narava … Znanilce pomladi smo iskali tudi v naravi. Opazovali smo okolico in naravo okrog nas. Večina otrok je osvojila tudi nekaj imen znanilcev pomladi. Sončne in tople dneve smo veliko izkoristili za bivanje na prostem. Za igro smo izkoristili travnate površine v okolici vrtca. Igrali smo se različne socialne igre. Spoznali smo tudi gibalno-rajalno igro Bela bela lilija, katero radi plešemo in pojemo. Zima nam še ni povsem pomahala v slovo, saj nam v teh zadnjih dneh kaže svojo moč. Mi pa zato prepevamo pomladne pesmi, ki smo jih spoznali (Sinička se je usedla, Jaz pa grem na zelo travco, Trobentica …).
V tem mesecu je bilo kar nekaj posebnih dni in priložnosti za praznovanje ter spoznavanje običajev. V začetku meseca smo čestitali vsem ženam, dekletom, mamicam. S tehniko striženja in lepljenja smo izdelali pomladne cvetlice. Ob dnevu mučenikov smo našim očkom in atijem ustvarili avtomobile želja. Svoje prstne spretnosti fine motorike smo urili pri prepletanju volne, iz katere so ob prazniku Gregorjevo, nastale pisane ptice, ki krasijo našo igralnico. Ob koncu meseca smo z veliko ljubezni in vztrajnosti izdelali srčke, katere smo otroci ob materinskem dnevu poklonili svojim mamicam.
Tudi v letošnjem letu so pomladne delavnice potekale v sodelovanju s starši. Otroci in starši so skupaj doma izdelali in ustvarili različne izdelke na temo pomlad. Z otroki smo pred igralnico pripravili razstavo izdelkov. Na prvi pomladni dan smo z otroki izdelali »pomladne klobuke«.
V skupini Ježki smo že v lanskem letu uporabljali odpaden material, odkrivali in spoznavali različne »eko tematike«. Lotili smo se tudi ponovne uporabe odpadkov in naravnega materiala. V začetku meseca smo z otroki izdelali dekoracijo »eko kotička«. Pri tem smo uporabili odpadno embalažo, blago, vato, časopisni papir, naravni material … Z otroki smo strigli, lepili, barvali. Izdelovanje smo uporabili kot izhodišče za nadaljnje dejavnosti. Spoznali smo, da lahko material, ki nam je na voljo uporabimo za različne namene in stvari.
V zadnjih dneh meseca marca in začetku aprila smo se odpravili na sprehod do ekoloških otokov, kjer smo so ogledali različne zaboje in spoznali čemu služijo. Kar hitro smo spoznali, da imamo tudi v igralnici različne koše, kamor ločujemo odpadke. Da nam gre ločevanje odpadkov lažje, smo med igro razvrščali sličice posameznih odpadkov. Prav tako smo na koše prilepili sličice različnih odpadkov, kot pomoč pri ločevanju odpadkov. Spoznali smo tudi poklic smetarjev in se igrali igro vlog. Čaka nas še veliko tem za odkrivanje in spoznavanje eko vsebin, mi se že veselimo.

Pomladni pozdrav vam pošiljamo otroci iz skupine Ježki z Janjo in Gregorjem

Prispevek napisala Janja Levičnik Podržaj