01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

V januarskem mesecu smo dodobra spoznali rokavičko, a ne volnene, preko raznovrstnih dejavnosti smo odkrivali ukrajinsko ljudsko pravljico Rokavička. Raziskovali smo jo na različne načine; z ogledom moje dramatizacije pravljice s sešitimi lutkami, z ogledom video posnetka igre, s pripovedovanjem ob ilustracijah ter tudi s ploskimi lutkami. Otroci so vse vrste lutk lahko med prosto igro tudi preizkusili. Skupaj pa so nam večkrat pravljico tudi dobro zaigra. Ob imitiranju različnih živali, ki v pravljici nastopajo, so bili otroci res vsestranski.
Da so se počutili kot pravi lutkovni igralci, so si skupaj z nami ustvarili tudi vso potrebno ozadje za igrico; pobarvali so potrebne pripomočke in dnevno uredili kotiček v igralnici tako, da so lahko izmenično nastopali.
Raziskovat pa smo se vsakodnevno odpravili tudi v naravo; med zimske pojave – sneg, ivje, zmrzal. Otroci so se učili rokovati s povečali in utrdili poprijemanje z lupami. Otroci so preko raziskovanja z vodenim pogovorom prišli do zanimivih ugotovitev:
»Če stisnem led v roki, se stali. Zato, ker imam zelo tople roke.«
»Ko povečalo dvignem, vidim večji led.«
»S povečalom vidim več.«
»Če pogledam skozi povečalo deklico, vidim dve isti deklici.«
Spoznali so že prav znanstvena odkritja svojih sklepanj iz izkušenj. Zanimivo!
Na sprehodih in tudi v igralnici nas je vsakodnevno spremljala tudi pesem in pravljica pred počitkom. Zanimiv mesec je za nami, prihaja pa že februar.

Napisala: Ana Gerčar.