01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

»Sem in tja, sem in tja, ziblje me gugalnica.
Sem in tja, sem in tja, sem in tja.
Mimo švigajo drevesa, fššššš fššššš, veter vleče me za ušesa, fššššš fššššš.
Sem in tja, sem in tja, ziblje me gugalnica.
Sem in tja, sem in tja, sem in tja.« M. Voglar

V oktobru se je spet razvrstilo veliko različnih dejavnosti in nekaj prav posebnih dni.
Pravljica meseca je bila RAZBITA BUČA. V povezavi s pravljico smo: gledali glasbeno-lutkovno predstavo v izvedbi vzgojiteljic, s pomočjo kapalke pobarvali bučo iz vate, izvedli eksperiment s Smatries bonboni, “šivali bučo” (prepletali volno skozi luknje na buči iz kartona), igra s senzorno škatlo, oblikovanje plastelina, lepljenka-sestavljanka buča,… Naučili smo se nekaj novih pesmi in deklamacij, izvajali banse in prebirali različne zgodbe. Veliko smo bili zunaj, se igrali in gibalni na igrišču, hodili na daljše in krajše sprehode ter “čofotali” po lužah. Praznovali pa smo tudi 2. rojstni dan naše prijateljice. V oktobru se je zvrstil tudi Svetovni dan hrane, ob katerem smo si naredili smootie-e. Otroci so rezali banane z lesenimi noži, dodali smo še hruške, jabolka, gozdne sadeže, zmiksali in se posladkali. Obiskali smo tudi ljudsko knjižnico, kjer smo poslušali pravljice in si nekaj kartonk tudi izposodili.
Praznovali smo prav poseben teden – TEDEN OTROKA. V tem tednu so si sledile prav posebne dejavnosti: 1. pohod za športni program Mali sonček, prav tako pa je bil to pohod v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije in njihovim vseslovenskim projektom Veseli koraki. Na pohodu do Hribc in nazaj smo šteli naše korake, številko poslali ZPMS in ob koncu meseca prejeli krasno sporočilo – IZBRANI SMO BILI ZA NAJVEČ KORAKOV NA POHODU IN PREJELI SIMBOLNO NAGRADO – VSAK OTROK JE PREJEL EN PAR NOGAVIČK (jih prejmejo v prihodnjem tednu). Izvedli smo taktilni dan – čutna pot v avli za otroška stopala in taktilne dejavnosti pri mizah v igralnici. Zadnji dan pa smo imeli glasbeno obarvan. Spoznali smo veliko inštrumentov, igrali, peli in izdelali vsak svoj bobenček.
Dva tedna smo posvetili tudi GASILCEM. V tem času smo: spoznali gasilsko obleko, čelado, obiskali Gasilski dom v Moravčah, kjer so nam gasilci pokazali svojo opremo in nam povedali, kaj počnejo. Tudi v igralnici smo imeli svoj Gasilski dom, kotiček, v katerem so prevladovale igrače na temo gasilcev: vozila, knjige, mali gasilni aparati, sekire (iz pene seveda =), izdelali smo si čelade,… Izvedli smo tudi gasilski poligon v naši telovadnici – otroci so premagovali različne ovire: plazenje med stožci, plezanje skozi ognjene obroče, hoja po klopi, hoja po gasilski cevi, prestopanje skozi koordinacijsko lestev, ciljanje ognja z žogami,… Barvali smo plamen z dvema različnima tehnikama: barvanje vate s pomočjo kapalke in barvanje s pomočjo slamice – pihanje vodene barve skozi slamico. Najbolj zabavno je bilo spoznavanje z gasilsko brentačo. Vsak otrok se je preizkusil v ciljanju tarče. Fino motoriko smo urili z ovijanjem volne okoli plamena iz kartona. Iz manjših koščkov krep papirja so otroci oblikovali modre kroglice katere so kasneje lepili na podlago (modre kroglice – voda).
Sodelovali smo tudi v projektu “Varno v vrtec in šolo” društva Sobivanje. O varni hoji smo se pogovarjali na sprehodih, opazovali prometne znake in nekaj dejavnosti izvedli v igralnici – spomin na temo prometa, gibalno-matematična igra SEMAFOR (kjer so otroci po igralnici iskali barvne žogice in jih razvrstili na pravo barvo na semaforju), trganka-lepljenka semafor, vožnja z malimi vozili po cesti in upoštevanje prometnega znaka STOP,…

Bil je pester in izzivov poln mesec. =)
Lepo vas pozdravljamo otroci iz skupine Žabice s Karmen in Špelo.
Zapisala: Karmen Mihelčič, vzgojiteljica.