01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

Mesec oktober smo začeli s tednom otroka. V tednu otroka smo se posvetili prijateljstvu. Seznanili smo se z novo pesmijo Lepši svet (M. Robič), ki smo se jo tudi pridno naučili, naučili pa smo se tudi koreografijo na to pesem. Brali smo pravljice na temo prijateljstva in se o tem veliko pogovarjali.
Odšli smo do lovske koče, kjer smo zavili v gozd. Tam smo prebrali pravljico, pozdravili svoje prijatelje, se igrali z naravnim materialom.
S svojim obiskom nas je razveselila učiteljica Mojca Malovrh. Izvedla je glasbeno pravljico Vsi so videli mačko (B. Wenzel) in nas popeljala v svet glasbil. Na ustvarjalnih delavnicah pa smo izdelali zapestnice prijateljstva ter jesensko drevo. Teden otroka smo zaključili s kostanjevim piknikom.
V drugem tednu smo se posvetili čudoviti jeseni. Veliko časa smo preživeli na svežem zraku i opazovali naravo: sprehod proti Rudniku in tam v gozd (hoja po gozdni poti, igra z naravnim materialom, iskanje prave poti nazaj), sprehod do Soteske in ob Drtijščici nazaj, sprehod do Zaloga (gibalni izziv: hoja po zahtevnem gozdnem terenu – strmina), gibanje na igrišču in v okolici vrtca. Preživeli smo gibalno dopoldne v telovadnici (ogrevanje telesa, gibalna igra: Lovec in zajci, igre z žogo: vsak sam in v parih (metanje, lovljenje, tapkanje, brcanje, kotaljenje, vrtenje okrog nog in svojega telesa, metanje na koš), umirjanje, sproščanje: Kača – otroci se uležejo en na drugega tako, da svojo glavo prislonijo na trebuh svojega prijatelja in tako nastane dolga kača, zaprejo oči, umirijo dihanje in poslušajo oz. spremljajo dihanje svojega prijatelja). Teden smo končali s svetovnim dnevom hrane (pogovor o pomenu svetovnega dneva hrane, pripovedovanje otrok, kaj radi jejo in česa ne marajo, pravljica Mala miška in veliko rdeče jabolko (A. H. Benjamin), obnova pravljice, ustvarjanje: kozarec marmelade – striženje, lepljenje, odtiskanje). Na koncu smo se posladkali s sadnimi nabodalci, ki so jih otroci pripravili sami.
Sledil je teden požarne varnosti. Že prvi dan tega tedna smo odšli v gasilski dom, kjer so nam gasilci prijazno razkazali svoje vozilo, opremo, pripomočke. Sledilo je »špricanje« vode s pravo gasilsko cevjo. Bili smo navdušeni! V vrtcu smo prebirali pravljice, slikanice na temo gasilcev in se pogovarjali, kje vse nam gasilci lahko pomagajo. Izdelali smo vsak svojo gasilsko čelado, trganko »ogenj« in tarčo za požar. Seznanili smo se z n ovo pesmijo Gasilec Samo. Zadnji dan tega tedna pa smo se spremenili v gasilce. Na igrišču smo dobili svoja gasilska vozila in drveli proti požaru. Seveda smo si za ta namen nadeli gasilske čelade. Gasili smo tudi požar (metanje žogice v tarče – požar). S skupnimi močmi smo pogasili ves ogenj.
V mesecu oktobru smo začeli tudi z integrirano angleščino ter projektom Pravljični palček.
Sledile so zaslužene jesenske počitnice, kjer smo skupaj z otroki iz skupine Sončki in Polžki ustvarjali z bučami.

Zapisala: Urša Zajc.