01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

DOMAČE JE NAJBOLJŠE!
V mesecu novembru je bila osrednja tema Tradicionalni slovenski zajtrk. Sprva nas je zanimalo, kaj pomeni sploh pomeni tradicionalni slovenski zajtrk. Izvedeli smo, da je Tradicionalni slovenski zajtrk eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga vsako leto obeležujemo vsak tretji petek v mesecu novembru. Glavni namen je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Ta dan smo tako imeli za zajtrk same domače dobrote, in sicer mleko, med, maslo, kruh in jabolko. Pred tem pa smo se lotili raziskovanja, od kje pride vsa ta hrana. Na vsa ta vprašanja smo poiskali odgovore in tako spoznali, kaj vse je potrebno, da pridemo do hrane, ki je še kako pomembna za naše preživetje. Še posebej veliko pozornosti smo namenili kruhu, ki je osnovna sestavina naše prehrane. Najprej nas je zanimalo, kaj sploh je kruh? Začeli smo raziskovati in prišli smo do odgovorov, ki so v nas vzbudili nova vprašanja in posledično nova raziskovanja. Na koncu pa prišli do pomembnega spoznanja, da morajo za en hlebec kruha sodelovati ljudje različnih poklicev: kmet, mlinar, pek in prodajalec.
Poleg dejavnosti, ki so se navezovale na Tradicionalni slovenski zajtrk, smo bili v mesecu novembru deležni prav posebnega dne, ki smo se ga še kako razveselili. Postali smo srečni nagrajenci natečaja Poskočna turneja in nas za nagrado obiskala Poskočna Dejan in Jože. Piko na i pa je dodala maskota Pikapolonica, ki je zaplesala skupaj z nami. Ob njihovem prihodu smo jih najprej presenetili z našim kratkim nastopom, in sicer smo zapeli in zaplesali na njihovo pesem Pika poka. Kljub temu da smo imeli malo treme, saj so nas gledali znani in uspešni glasbeniki, nam je nastop tudi tokrat odlično uspel in bili so navdušeni. Nadaljevali smo s plesom in glasbo, katere ob njihovem obisku verjemite res ni manjkalo. Na naše rajanje smo povabili tudi prijatelje iz skupine Pikapolone in g. ravnatelja, ki so se nam z veseljem pridružili. Skupaj smo se družili v ritmu glasbe, gibanja in plesa. Zabavali smo se vsi, mali in veliki. Skupaj smo preživeli lep, sproščen in smeha poln dopoldne. Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili vsem, ki ste nam pomagali pri natečaju in še posebej našim staršem, prijateljem, znancem, ki so za nas glasovali in nas podpirali.
Sedaj pa nas loči le še nekaj dni, ko bomo zakorakali v najbolj čarobni mesec, ki nas bo zagotovo očaral z različnimi presenečenji.
Lepo vas pozdravljamo otroci iz skupine Metulji z Mojco, Anjo in Klaro.

Prispevek napisala Mojca Vozel