01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

Prelepo oktobrsko vreme nas je skoraj vsakodnevno vabilo v naravo, kar smo dodobra izkoristili tako za krajše kot tudi za daljše sprehode, odpravili pa smo se tudi na prve pohode v okolici. Z otroki skupine Žabice, ki so že dopolnili dve leti in še kakšen mesec več, smo prehodili pot okoli Rudnika, nekje na sredini smo opazovali race/racake, jih z opazovanjem prepoznavali in z zanimanjem zaznavali gibanje in tudi oglašanje. Med sprehodom smo opazovali polja koruze in le preostanka – strnišča. Otroci so opazili marsikatero spremembo in nanjo tudi opozorili, zares so že dobri raziskovalci!
Naslednji daljši pohod je bil na Hribce, nato je sledil ogled čistilne naprave in pod ob Drtijščici, kjer smo velikokrat raziskovali, s palčkami risali po tleh, prelagali kamenčke v različne slike in oblike, z raziskovalnimi lončki pa smo si približali kakšen detajl iz narave. Prečudovito!
Želja nas je vodila tudi do Ribnikov in naprej v gozd, kjer imamo prelep prostor za grajenje bivališč za pravljične škratke. Otrokom je svet pravljic blizu in se radi prepustijo svojim razmišljanjem in domišljiji.
Skozi mesečno tematiko nas je vodila pravljica Michaela Rosena: Lov na medveda. Gre za kvalitetno pravljico, ki nas popelje na lov za »namišljenim« medvedom, kar smo popestrili z izvajanjem bansa, z gibalnim ponazarjanjem hoje gozdnih živali, skratka, precej se nam je dogajalo.
V tem mesecu smo razstavili tudi različne pravljice avtorice Svetlane Makarovič in ilustratorke Jelke Reischman, ki sta letos praznovali jubilej svojega ustvarjanja. Iz omenjene literature sva otrokom vsakodnevno prebrali delček pravljice iz knjige, kakšno deklamacijo ob prelepi ilustraciji … Ob samem dogajanju pa sva s sodelavko prišli na idejo, da skupaj z otroki ustvariva čisto svojo pravljico, pri kateri že z navdušenjem sodelujemo prav vsi v naši skupini.
Vsakodnevne dejavnosti pa so bile tudi v tem mesecu velikokrat navdih za ustvarjanje – tiskanje medveda, risanje velike goste trave, na katero naletimo v pravljici.
Pot nas je popeljala tudi v knjižnico, kjer smo poslušali pripovedovanje pravljice in si sami ogledali slikanice, primerne za nas.
Poleg že pestrega dogajanja nas je obiskal tudi Grini – maskota podjetja Prodnik, ki nas je popeljal v svoj ekološki svet.

Prispevek napisala: Ana Gerčar.